Karadeniz’in öte yakasındaki komşumuz Ukrayna, günlerdir savaş felaketini yaşıyor.
Ukrayna’nın kuzeyi, doğusu ve güneydeki denizden çepeçevre muhasara altına alan Rus ordusu başkent Kiev’i de işgale hazırlandığı gelen haberler arasında…
Ateş düştüğü yeri yaksa da savaş tüm dünyayı etkiler.
Bir an evvel ateşkes ilan edilmeli. Barış ve istikrar tesis edilmeli.
Kiev dedik de, Kiev adı bizleri yıllar öncesine götürdü.
Futbola ilgimizin zirve yaptığı 80’li yıllarda bir Dinamo Kiev takımı vardı dünya sahnesinde.
Dünya futbolunun efsanesiydi bir yerde.
Ülkesinde en çok kupa kazanan takım olarak da tarihe geçmişti üstelik.
Ayrıca gelişmiş ulaşım sistemi, özellikle de yer altı ve yer üstündeki raylı taşıma sistemi.
Fakat Kiev’in Türkiye’yi ilgilendiren başka bir yönü daha vardı.
Karabüklü eczacı ve “TBMM Üstün Hizmet Ödülü” sahibi Hikmet D. Şeyhoğlu, 2012 yılında Kardelen dergisine verdiği bir mülakatın önemli bir kısmını Kiev’e ayırmıştı.
1975 yılında Türkiye-Rusya milli futbol maçını izlemek üzere Kiev’e gittiğini belirten Şeyhoğlu, Kiev’e dair izlenimlerini de anlatıyor.
Kiev sokaklarının ileri yaştaki kimseler tarafından temizlendiği görünce çocuk ve gençlerin nerede olduğunu sormak gereği duyuyor.
Gençlik Merkezi kavramıyla ilk kez orada tanışıyor.
Çocuk ve gençlerin ülkede spor, eğitim ve kültürel faaliyetleri için açılan gençlik merkezlerine gittiğini kendisine ifade ediliyor.
Eczacı ve iş kadını olmasının yanı sıra ömrünü yaşadığı şehre adayan yardım sever insan Şeyhoğlu, Kiev’de çok beğendiği gençlik merkezlerinin bir benzerini Karabük’e de kazandırmanın hayaliyle yatıp kalmış.
Bu hayalini 1999-2003 yılları arasında Karabük Valisi olarak görev yapan Nafiz Kayalı ile paylaşmış.
Vali Kayalı, Şeyhoğlu’nun bu önerisini kabul ederek inşası için şehirde kampanya başlatmış.
Kampanyanın ilk katkısını Hikmet Şeyhoğlu’nun yaptığı gençlik merkezinin bakiye kalan kısmı devlet imkânlarıyla tamamlanmış.
Spora ve gençliğe büyük önem veren yardım sever insan Hikmet Şeyhoğlu’nun başlattığı bu proje ile Türkiye’de gençlik merkezlerinin de yapımına öncülük yaptığını söyleyebiliriz.
Zira gerek Bakanlık, gerek yerel yönetimler, gerekse STK’lar eliyle yapılan gençlik merkezlerinin 2002 yılından itibaren yaygınlaştığı görülmektedir.
Ülkemize ilk gençlik merkezini kazandıran merhum Eczacı Hikmet D. Şeyhoğlu’nu hayırla yad ederken, kan ve gözyaşından başka bakiyesi olmayan Ukrayna’daki savaşın çok tez hitam bulmasını temenni ediyoruz.